JOM TGOK..!!!

Monday, December 31, 2012

last post :(

hurmm ectually.... nk bagtawuu yg blog ni akan dttup... :(
korang semua jgn sedyh2 taoo klaoo mimi x post dah lpas ni... doakan kejayaan mimi taoo :(
byeeeeeee
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
HAHA btw sje tpuww jew.... GILA mimi nk ttup blog ni.. huwahh pant2 ceq design lelawan last2 nk ttup...
ooo no wayyy..!!
HAHA ayat atas too bajet cam adaa peminat mstri ja yg baca HAHAHA puihh!!



harini last tarikh hidup 2012 AHAHA pas ni akn lahir pulak tahun 2013... welcome baby come to mama.. HAHA
btw na masok taun baru ni apa azam baru korang??? yg mna azam taun 2012 x langsai lagi tooo... bawak2 lnjut2kan tarikh ke tahun yg bawu yaa.. HAHAHA...
ok skunk nak share sikit laa azam mimi tahun 2013 ni... INSYAALLAH ada rezki, sehat tbuh badan ni insyaallah mimi boleyy buat... :)

1. nak kurus...!! ofcos laaa yg too first sbb da gemok bawu prasan mggu lpas HAHA (JELES kawan cantek2)

2. nak improve dlm smuaa sbjek art design Grafik.....

3. nak naekkan pointer untuk semester 2.... nak bahagiakan mak abah yg acik boleyy bejaya jugak..!

3. nak tukar fon baru....!! jeless dgn akk sbb dia nk bli SII.... nakkk jugakk! >.<

4. 5. 6. hahhh cukup laa stakat tooo... bnyk2 nnt x buat.... HAHA.....

korang punya azam baru apa?? cerciterr hehehe... >.<
ok lastly....
hopefully tahun 2013 menjdi tahun yg lebyh baek dry tahun yg sblom2nya.... jgn lupa bca doa awal tahun dgn akhir tahun taoo... :) doakan kejayaan mimi dan doakan azam mimi kali ni tercapai..... insyaallah...
bubyee allsss.... salam.....

uiiii cejukknyaaa...bila bumi merbok KEDAH dituruni hujan.... mencuba blajar lebyh beryukur yeww kwan2.... :)
Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Friday, December 14, 2012

first task GDT 152

hyeep semuaa...
selamat petangg....

ok arini mimi nak kongsi first task untuk sbject illustration ( GDT 152 )...
ok tajuk kali ni web interface.....

the original web interface of chupa chup lollipops website.....


jenggg jenggg.......!
ok this is the new look of web interface chupa chup website...
all i did this use photoshop cs5...
have funn when doing this.... 
love it.....!

hopefully i get 20/20 for this task..
lpas ni nak bljaq adobe illustrator cs5 pulakk...
oohhh cant wait.....!
i love editting....!




Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Saturday, December 8, 2012

new...

new sem... new lecturer..... new lecture...... new assignment.... new final project......
insyaallah i try my best to get best pointer hopefully dekan....... :) ameennn....
uitm dihatiku.......

Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Wednesday, November 28, 2012

makin angin smpai kembonng perut.. :)

^_^ ollaaaa semua, pe khabar sihat?? alhamdulillah bagus.. mimi doakan semua sihat sejahtera d samping keluarga techenta *ceyh ayat cam karangan tak rasmi ja HAHA~

btw xda apa ponnn... bosann laa tggu na balek uitm... so mimi update yg ni duluu k.... mggu lepas mimi g holiday kat Terengganu then Kelantan... alhamdulillah smua berjalan lncar....
jom layan gmbar kat bawah... rockk n roll yeyeahhh..... >.<

abah ngan mak me love u 

me and my sister

hahaha sya si bulat bulatt

ats bot na ronda kawasan skitar masjid kristal 
peacee ^_^Y

we Pantai Batu Burok

we again at... pasar Siti Khatijah

my superb hahahahaa dato' mazlan.. my abh laa hahaha

shopping d Rantau Panjang :)

sempat beli teddy bear besaq.... hahaha


shopping blambak hahaha

lepak mlm kat tepi pantai nek buaian hahahaha

d pagi hari tepi pntai :) snapp luuuhh pastoo balekk 

hahahahaaa teserlah ketembaman akuu hahahahahaaa..... 

ok bubye takat too.... nk boh bnyk gambar ponn loading lemahh ahahhaha
salam 
jdi kan harimu lebyh ceria.. ingt ALLAH ya... :) salam















Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Tuesday, November 20, 2012

hilang....!

KELANTAN TERENGGANU  wait me......
KEDAH bbye... see u this Saturday...... BUBYEE my sweety blog.. :) muuachhh cikit.. ehhehe



Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Dhab...

mimi nak SHARE.... :)
Tajuk :
Dhab
Hadith :
Ibnu Umar r.a meriwayatkan katanya : “Rasulullah SAW ditanya mengenai Dhab, maka baginda bersabda : “Aku tidak memakannya dan aku tidak mengharamkannya. Dalam satu riwayat: “Rasulullah SAW didatangkan dengan Dhab, maka baginda tidak memakannya dan tidak pula mengharamkannya.”
(HR Muslim)



Huraian
Memang terdapat hadits yang banyak dalam Bukhari Muslim yang menjelaskan tentang binatang ini iaitu dhab yang halal dimakan. Para sahabat pun memakan dhab sedangkan Rasullah SAW melihatnya, bahkan Baginda tidak menghalang dan menegah para sahabat untuk memakannya. Dhab adalah sejenis biawak yang hidup di padang pasir. Ia tergolong dalam keluarga cicak. Nama saintifiknya ialah Uromastyx aegyptius microlepis. Dhab merupakan binatang berdarah sejuk yang tergolong dari jenis reptilia bertelur. Dhab juga adalah binatang herbivor yang hanya memakan tumbuh-tumbuhan. Cara kehidupan dhab ialah ia banyak menghabiskan masanya dalam lubang-lubang yang digali untuk menyembunyikan diri atau di celah-celah batuan yang selamat untuk berlindung daripada ancaman musuhnya termasuk manusia. Dhab mempunyai kulit yang bersisik tebal di atas badan dan ekornya, panjang bagi seekor dhab lebih kurang dari 14 hingga 36 inci atau lebih.
 

 

sgggup ka korang na mkn ha??? aiyoooo..................!! @_@



Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Monday, November 19, 2012

kecilkann....errr...??

 \
hehehe maluu laa.....
okey2 tayah na gedik2 ye mimi ahahhaa..... jom mimi na kongsi something to all readers pasal
senaman untuk kecilkan saiz punggung dan peha....!! 
muahahha jgn na kata mimi ni gila plak.. hahah yela skunk kan bulan kenduri .. spa yg mkn knduri bnyk to mst xleyh na kontrol diet kan... ahha nnt boom sana sini plakk..... hahaaa 

Kevin Zahri says:
Untuk kecilkan saiz punggung atau peha, anda perlu:
  1. Fokus kepada kurangkan berat badan overall. Ramai yang mempunyai punggung atau peha besar sebenarnya obes. Jadi di sini tak boleh lah buang lemak pada kawasan peha atau punggung semata-mata. Kenalah kurangkan berat badan overall. Lama-lama saiz punggun pun kurang.
  2. Senaman kardio seperti jogging, badminton, aerobics etc memang sesuai kerana ia bantu bakar kalori dan memudahkan Lily kurangkan berat badan.
  3. Senaman pemberat untuk kaki dan punggung seperti lunges, squats, leg extensions etc. Ini supaya dengan gabungan senaman dan kekurangan berat (atau lemak), hasilnya adalah punggung atau peha yang padat dan cantik.

okey2 mimi ngaku mimi copy je... ahahhaaaaa sja bukak page kevin azhari then tnmpk sorg ni komen cena nk kecilkan saiz berikut... hehe so kita kongsi faedah untuk smua mst dpt pahala so mimi kongsi2 la.. hehee

k la smoga info ni bermanfaat untuk smua... :) 
nytee.... esk mlm Kelantan Terengganu tggu ceq... ehhehee byeee KEDAH....






Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Sunday, November 18, 2012

beza cinta, syg, suka, minat.....

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka
- Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat
- Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…



Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Friday, November 16, 2012

budak mata besar....

muka aku senyum spontan hahaha


haha saja post... bosan...
comeyl x budak ni... si Mata BULAT....!! heeheeee

Bubye.... Salam Petang Jumaat........ :)



Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

lekk luu layann laguuu luuu


checkt it out......!! memecah kebosanann kuu d mlm hari......!!

Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Wednesday, November 14, 2012

syukur :)

as'salam ^^,

alhamdulillah result semester 1 uitm da kluaa 9 november baru2 ni....
syukur sgt2 mimi dpt cukup2 mkn. nk dpt dekan x kesmpaian...  tp yg ni ponn da puas atii jugakk laaa sb x sia2 usaha trok....

click gmbar untuk besar dan tmbh2 jelas weeheee.. :D

CGPA >> 3.38 
alhamdulillah... x sia sia x tdo mlm... tdo lewat smpai ke pagi.... mkn x teratur.... skurang2nyaa result dpt yg tebaekk jugak even x dpt gelaran dekan.....

okeyh lpas ni get ready untuk sem 2 dan sterusnyaaa n dpt cgpa yg lebyh baek pda yg nii... insyaallah........

V_V senyummm senyumm....... V_V 


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Tuesday, November 13, 2012

terserempak nan tweet dru opah troll face ni kat tweeter....

Cite Indon→ anak tertukar→ Cite hindustan→ sikit-2 joget→ Cite korea→ sikit-2 nangis→ Cite amerika→ sikit-2 kiss→ Cite melayu→ sikit-2 iklan

i think......it's right.......!!
hahahaaa wahatever......eveytime feel bored....
pffftttt...... >.<


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Sunday, November 4, 2012

tawaran lagi...

okeyh kali ni x nak mrapu x nak mreben.. hahahaa
siyeess siyesss siyessss.....


haaaa nmpk???
x nmpak klikk laa kat gambar too jadi besar.... hahaa

okeyh tawu apa atas to? ni tawaran smbung blajar dekat ICYM..... Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka....
dlm jurusan Diploma Bimbingan Dan Kaunseling sesi disember 2012..... ermm mimie x bekenann laaa kos ni..... agponnn skunk mimi da blajar d UiTM Merbok Kedah  dahhh.. lgpon kos yg mimie blajar skunk ni da tambat ati mimie untuk bljar sungguh smpai mnra gding,, tawu apa?? mesti laa art and design ( graphic and media digital ) i want to be profesional graphic designer... yeahh insyaallah........ :) 
doakan kejayaan mimi kelak yee tq smuaa...

tataaaaa 
>__<Y


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

halimunan..?

di pagi yg indahh lagii sejukk nan reduppp duduk atas kusyen empuk smbil nonton Wipeout d tb8 wahahaaa
mrapu sudaa....
bosann laaaa kak oii abg oii... hahaha

eyhh korg, dalama mimi prasannn benda ni tp kann .klao tnya kat owgg hahahaha memalukann.......
korang prasann x mcm mna wifi kat umah kitaa boleyh transfer dkat bnyk laptop dlm satu masa....
wahaha itulahhh......! memalukann je kann klao tnyaaa... adeq akuu pon gelakk weyy dengar soalan mcm ni......
teknologi kan? smakin canggih smakin bluuublaaablaablaa....... errr.... =="


adakahh spertii ini yg akuu sangkakann??? 
errrr........
=="


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Friday, November 2, 2012

hak milik kekal.....!

yeahhh seperti tajukk diatas kannn kannn kann...
mimi ni x la skayaa ank datuk datukk datin datin tansri tansri dan seangkatanya....
ni jaa harta mimi satu2 nyaa yg mimi syg sgt2......
alhamdulillah syukur...smua yg mimi dpat niii dengan duit sndri...

my lovely lappy...... cap SAMSUNG gold colour....


my sweet couple CSL n SONY ERICSON K660i


ooohhhh mister........ my superb boyfie........ NIKON D3200....

my frens 4 eve......... Cik Ted, En Domo , Mister Pooh n ted Mr. Bean...
smua bear2 ni org yg bagi... syg sgt...... :)

nyte all readers......
tq :) 4 coming




Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Saturday, October 27, 2012

raya aji yg ohsemm :)

tengok tajukk too hahahahaaa
meriahh gilaa dooo umah mimi taonn ni raya aji......
slaluu raya ajiii senyapp jaaaa xda yg best ponn hehehe...
tp alhamdulillah taun ni semua famly sebelah abah balek kampung(umahh mimi)....... seronok sgt..... yg best nyaaa spupu dri KL trun A.Star trun Tikam Batu n S.Petani pon trun.... meriahh sgttt sbb ada budak2 kecik2 comeyl2 kat umah nii yg nakal lagi aktif nii hehehhee....... xda diaorg memangg sunyii laaa umah ni...
alhamdulillah taun ni taun kedua maktok xda n smuaa anak2 maktok ttap balek ziarah kubur maktok...... :')

ni laaaa budak2 kecik niii.... damia maisarah, umairah batrisya n husna

my feveret cake..... ice cream cake blueberry....

pgi raya mkn nasi beriani mak ngah mimi dari KL yg buat... sedapp2.... heheheee

SALAM AIDIL ADHA SEMUAAA...... :)


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Monday, October 22, 2012

jom blaja loghat Baling(kedah)

haaluuuw.... da tgh harii dahhh... aiiyakk laparr laparrr.....!! xpa2 satg kita mkn nasi gorengg yeahhh.. makk buatkan.. yeahhooo sygg makk... muuuachh cikit....

ok ok da lari tajuk niii......
so arini nk kongsi2 ngan smua2 blogger2 n follower2 n famly2 n kawan2 n smua2 lahh.. hahah x larat ynk snaraii daa tentangg LOGHAT BAHASA BALING KEDAH... tauu dakk ni kat mna baling??? haha btw mimi org baling so mimi nk share laa keunikan bhasa baling nii dgn bahsa2 negeri laenn...... haha
first yg unikknyaaa bhsa balingg niii... org baling faham bahasaa luar tp owg luar klau dngar je owg baling ckap konperm2 diaowg tnya balekk haha... sbb x paham... klao lorat klntan terengganu boleyh laguu kita paham kn... tp lorat baling niii org jrg tao soo kureng laa owg nk paham.. heheee

jom kita semak kamu bahasa baling nii... hehehe

  • muka tepoh = sipang tiga
terekong -= terkam
jeromoh = jupa
khomoh = pengotor
jukhey = hujung (merujuk kepada bahagian tepi jemorang)
jemorang =pelantar
plasa = pangkin
tebeng = sengaja
pelita tebeng = pelita minyek gah, hikat di kepala beda motong nyuloh
JUEH - BIBIR MULUT BLAH BAWAH JADI TEKELUA
KESIK - TAKOT
rocoh - cucuk
tusuk -  sembunyi
keliyek - yg lembut/melekat seperti bancuhan tepung ubi...
kheng -  tahan
terepa - meluru
kelero -  mundar mandir
rophong - tiada gigi
jaong - mendung
seloteng -  comot/penuh dgn kotoran
cokeh - cungkil
kothok - pendek
berjegel - berjaga
kerosek/merokeh  - cari
lepa - ralik/leka
hok - tercekik
khek - luah
BESELIRIK - BANYAK 

ok2 ni sikit jeww k... sbnarnyaaa bnyk ag.. tp klao nk snraii too mang dua page jugak laa kan... haha..
sapa owg baling too memang dia akn tao smua2 mksud kat atas... btw mimi pon x pndai sgt ckap baling.. sbb fmly mimi bnyk ckap sblah hilir.... baling ni hulu sikit(jujur k, bukn nk ngata tp lumrah)..... 

nk try karang ayat  ngan bhasa baling x?? kbnyakkn ayat dlm lorat baling smuanyaa dtmbah blkang hiruf G... arap2 paham la noohh... haha ok2 jom mimi nk share sikit k... :)

scroll downn plezzz..........!! 

Eejong kangsuk giabok... = jom makan sup gearbox....

malam ni nk hitey bola sepak...beghi sokongan kat atm... = malam ni nak tengok bola sepak, nak bagi sokongan dkat atm....

Kang sik ngan lok telo dang A sejokk = makan nasi dengan telur dan air sejuk.....

Ejong kelik kereja = jom balik kerja...

malan ni g manin a panas pa? = malam ni p mandi air panas pa.?


Ok2.... cukup2.... xleyh taip dah nii... x laratt dooo.... ahhaaa k2.... smoga perkkongsian ini dpt bagi faedah2 kat smua2 yaa.... insyaallah lpas ni sapa nk mai baling boleyh laa ckap baling hehehehehe...

k stakat ni ja.. bubyeee salam..... MAKANNNN DULUUUU............!!!


lata bayu (baling, kedah)



ulu legong hot spring (baling kedah)





Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Saturday, October 13, 2012

cuti sem...........

wahhh da nak cuti sem......!!

x saabaqq weyyy oiii.....!!!

tinggal hari accessment jaaa untuk Graphic Communication projct 3D Poster Self..... then HOLIDAYYY......!!!!! 

AFTER THAT THE END OF SEMESTER 1.......!! SEMESTER 2 WAIT ME YEAWW......!!

comeyll x.....?? hehehe my baby yeww.....!! heheheeeehh muachh love u baby......


Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Wednesday, October 10, 2012

love love


the best thing in the world i can't get from the other people is my famly...
mak abh adeq akak.....acik syg smua sgt2...... :)
n

the things thats make me happy is U....
because u are the best thing that i already have now ....
love u syg......miss u.....



Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)

Sunday, September 30, 2012

10 Pesan Imam Syafie

dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani

harini mimi nak kongikan kat kekwan semua tetang Imam Syafie terhadap umat manusia..
mimi harap dengan apa yg mimi kongsikan ni semua org leyh buat pedoman dan memperbaiki diri masing masing... insyaALLAH..... :)

Jadi sebelum hari kematian kita akn tiba, hayatilah pesanan Imam Syafie kepada umat Islam. Wasiat beliau "Barangsiapa yaang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah mengamalkan 10 perkara tersebut"

 Hak kepada diri sendri. Hendaklah mengurangkan tidur, makan, percakpan, dan berpada-pada dengan rezki.

 Hak kepada malaikat maut. Anda hendaklah mengqada kwajipan2 yang tetinggal, mendapatkan kemaafan daripada org yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasai cinta kepada ALLAH.

 Hak kepada kubur. Untuk menjaga hak tersebut anda perlulah membuang sifat menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajud dan membantu org yang dizalimi.

 Hak kepada munkar dan nakir. Hak ini terpilihara sekiranya anda tidak berdusta, bercakap benar, meniggalkan maksiat dan saling menasihati.

 Hak kepada mizan(neraca timbangan amalan pada hari kiamat). Caranya adalah dengan menawal kmarahan, bnyak berzikir, ikhlas dalam beramal dan sanggup menanggung kesusahan.

 Hak kepada terhadap sirat(titian yang merintangi neraka ketika hari kiamat). Hak ini boleh dpenuhi apabila membuang tabiat mengumpat, warak, suka bantu orang beriman dan suka berjemaah.

 Hak kepada Malik(malaikat penjaga neraka). Untuk memenuhi hak ini anda haruslah menangis lantaran takutkan kepada ALLAH s.w.t, berbuat baek kepada ibu bapa, bersedekah .

 Hak kepada Ridhzuan(malaikat penjaga syurga). Sentiasa redha qada ALLAH, sabar menerima bala, bersyukur atas nikmak yg dberikan dan bertaubat daripada melakukan maksiat.

 Hak kepada Nabi Muhammad s.a.w. Sentiasalah beselawat, berpegang kepada syariat, bergantung kepada sunnah, menyayangi  para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan ALLAH.

 Hak kepada ALLAH s.w.t. Tunaikanlah hak itu dengan mengajak manusia kearah kebaikan, mencegah daripada kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Amin....

Selamat Datang Semua.... Terima Kasehh... :)